O čínských knedlíčcích

Život je plný obtížných rozhodnutí. Čaj nebo káva, vepřové nebo kuřecí, voda nebo džus, ale především Jiaozi (饺子) nebo Baozi (包子). Obojí je malý svazek plný radosti a skvělé chuti. Tyto čínské plněné knedlíčky jsou populární po celém světě a jistě si je zamilujete i vy.

Jiaozi

Knedlíčky Jiaozi, které můžeme znát také jako čínské taštičky, jsou typickým čínským pokrmem. Vyskytují se však nejen v Číně, ale po celém světě. V Koreji připravují velmi podobné Mandu knedlíčky, ale i v Evropě najdeme podobné pokrmy. Vzpomeňte si třeba na italské ravioli nebo tortellini.

Jaozi patří k jedněm z nejdůležitějších pokrmů konzumovaných během oslav čínského nového roku. Na rozdíl od Baozi, Jiaozi jsou spíše jako těstoviny, než jako knedlík. Jsou mnohem tenčí, což znamená, že jich můžete sníst podstatně více, než se budete cítit plně. Některé náplně jsou stejné jako u Baozi, ale určitě bychom našli i mnoho jedinečných originálních kombinací.

Oblíbené čínské knedlíčky jsou připravované několika způsoby. V páře, vařené nebo smažené. Plněné jsou často masem nebo zeleninou. Nejběžnější náplní je vepřové maso a zelí. Chutné jsou samy o sobě, ale sójová nebo octová omáčka je vždy vylepší. Tradiční omáčka může obsahovat i chilli nebo česnek.

Počátky Jiaozi lze vysledovat až k východní dynastii Han (25–220 n. l.), kde žil slavný lékař jménem Zhang Zhongjing. Jednoho zimního dne, když se vracel domů, zjistil, že mnoho chudých lidí má omrzlé uši, protože nemají teplé oblečení a dostatek jídla. Aby jim pomohl, dusil každý den v hrnci jehněčí maso, černé papriky a nějaké léčivé rostliny. Náplní pak plnil malé kousky těsta a hotovým pokrmem krmil své pacienty. Ti se postupně uzdravovali, a když přišly oslavy nového roku, byli fit. Jakoby se stal zázrak. Aby Zhangovi vyjádřili vděčnost, začali lidé napodobovat jeho recept.

Baozi

Baozi znamená v překladu něco jako „dušené plněné buchty“. Jde o druh kynutých knedlíčků z kvasnic. V Číně jsou velmi oblíbeným pokrmem například během snídaně nebo jako jídlo na cesty. Knedlíčky jsou nadýchané, plněné různými ingrediencemi. Od vepřového masa po vejce a pórek.

Některé Baozi knedlíčky jsou malé, zatímco jiné mohou být velké. Ve srovnání s Jiaozi je jejich povrch nadýchaný, víc podobný českým kynutým knedlíkům. Jsou připravovány v páře. Jíst je můžeme samotné, ale nejlepší je, namáčet je do octové nebo sójové omáčky. V Číně existuje kolem 15 druhů Baozi, od sladkých po slané.

Baozi údajně vynalezl Zhuge Liang, vojenský stratég, během období tří království ve třetím století. Když porazil své nepřátele, do cesty se jeho vojskům postavila řeka, kterou nebylo možné překonat. Údajně byla přísně střežena božstvem, které odmítalo bezpečný průchod, pokud do řeky Zhuge Liang nesvrhne hlavy padesáti svých vojáků. Zhuge, který chtěl uspokojit požadavky Božstva, aniž by obětoval svá vojska, nařídil, aby bylo do řeky uvrženo 50 knedlíků, které díky kulatým tvarům vypadaly jako lidské hlavy. Plán byl úspěšný, Božstvo bylo podvedeno. Původně se tyto knedlíčky nazývaly mantou a nebyly plněné. Tento příběh vojenského vítězství se pak vyvinul ve vítězství lidí nad barbarstvím špatného oběda. Knedlíky byly naplněny obrovskou škálou lahodného masa a zeleniny. Zatímco výrobce prvního plněného Bao není znám, je známo, že každá oblast Číny je hrdá na svou vlastní tradiční metodu jejich výroby.

Další knedlíčkoviny

O čínském čaji

Čaj je jednou z podstatných součástí života čínského lidu. Zvyk pít čaj se datuje do třetího tisíciletí před naším letopočtem. Většina čajů prochází ze dvou základních

Zobrazit článek »

Náš příběh

Rok 2020 byl plný změn a rozhodnutí. My jsme se rozhodli začít připravovat autentické a tradiční čínské knedlíčky, které naši zákazníci ocení. Teď ale k

Zobrazit článek »