O čínském čaji

Čaj je jednou z podstatných součástí života čínského lidu. Zvyk pít čaj se datuje do třetího tisíciletí před naším letopočtem. Většina čajů prochází ze dvou základních druhů čajovníků – asámského a čínského. První jmenovaný je větší a má vyšší obsah taninu, oproti tomu čínský čajovník je menší. Tanin (třísloviny) je látka s velkým množstvím antioxidantů, které působí protizánětlivě a má i další prospěšné vlastnosti. V Číně se čaj stále sklízí ručně. Nejcennější čaje se sklízí v rukavicích.

Většina lidí čaje dělí pouze na černý a zelený, ale ve skutečnosti je druhů čínského čaje mnohem více – zelený, černý čaj, bílý, oolong, pu er, žlutý, jasmínový, chryzantémový, ku ding a lékařský. Podívejme se blíže ale na ty nejznámější – zelený a černý.

Černý čaj

Černý čaj je v Číně známý také jako fermentovaný nebo tmavý čaj. Lístky se suší ve speciálních místnostech při teplotě 20° až 24° C. Poté přijde na řadu slisování a následuje fermentace. Působením kyslíku se část kyseliny tříslové změní v nerozpustnou sloučeninu a uvolňují se látky, které mají vliv na chuť a vůni čaje. Další etapou zpracování černého čaje je sušení horkým vzduchem. Černý čaj má silnější chuť než zelený čaj nebo bílý čaj.

Zelený čaj

Lístky zeleného čaje se ihned po sklizni začnou sušit, třísloviny a chlorofyl se nemění, zůstávají v listech a čaj si ponechává přirozenou zelenou barvu, stejně jako všechny účinné látky. Zelený čaj je v Číně tím nejoblíbenějším. Bylo prokázáno, že pravidelné pití zeleného čaje má mnoho pozitivních zdravotních účinků, včetně snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, pomáhá při hubnutí a je skvělou prevencí proti předčasnému stárnutí.

Další knedlíčkoviny

Náš příběh

Rok 2020 byl plný změn a rozhodnutí. My jsme se rozhodli začít připravovat autentické a tradiční čínské knedlíčky, které naši zákazníci ocení. Teď ale k

Zobrazit článek »